ШКОЛА ИКОНОПИСА И МОЗАИКА

     

      Благословом Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, Акт АЕМ бр.1335 од 27. новембра 2015. године, у реновираном простору у приземљу парохијског дома 15. јуна 2016. године почела је са радом иконописачка радионица. Због великог интересовања наших парохијана, а ради едукације и усавршавања технике иконописања, отворена је школа у нади да ће изнедрити вредне и квалитетне иконописце. Како би се рад одвијао квалитетно, ради се у групи од седам полазника.

Друга изложба икона полазника школе иконописа при Храму Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици

„У СУСРЕТ СВЕТИМА”​

      У парохијском дому 12. јануара 2018. године у 17,30 отворена је Друга изложба икона иконописачке радионице. Овогодишња изложба носи назив „У сусрет Светима” због теме коју су полазници током 2017. године обрађивали. Наиме обраћало се више пажње на житаја светих, њихов историјски значај за Цркву као и технику живописа кроз историју иконографије до данас.

 

     На изложби је представљено 25 уметничких дела од којих су 23 иконе и 2 мозаика. Све иконе су рађене у техници јајчане темпере са 24к златом на липовој дасци.

     Изложба је трајала од 12. до 22. јануара 2018. године. О раду иконописачке радионице, излагачима и иконама говорили су: Старешина Храма у Раковици, протојереј-ставрофор Слободан Годић, вођа радионице, ђакон Александар Аздејковић и излагач Смиља Јовановић. На отварању изложбе присуствовао је велики број парохијана, пријатеља и љубитеља иконографије. Кроз протеклих десет дана изложба је била веома посећена. Једно вече је било посвећено деци која похађају наставу веронауке. Њих шеснаест је са својим вероучитељем Марком Павловићем из Основне школе „Ђура Јакшић” дошло да погледа изложбу. Отац Александар је одржао час иконописа и практичним примером деци показао како се живопише икона и које се то технике и технологије користе у изради.

Излагали су:

ђакон Александар Аздејковић

Предраг Стојисављевић

Смиља Јовановић

Јасна Стоименов

Душанка Радовић

Љиљана Јаковљевић

Данијела Хајдуковић

 

Прва изложба икона полазника школе иконописа при Храму Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици

„ПОВРАТАК СТАРОЈ ШКОЛИ”

           Назив изложбе „Повратак старој школи” представља символично сећање на помало заборављену синодску иконописачку школу која је основана 30 тих година XX века при монашкој школи у манастиру Раковица. Професори и полазници те школе осликали су иконостасе многобројних београдских цркава и манастира. Међу њима налази се и Храм Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици. Повратак старој школи је сигуран пут ка византијском иконописачком приступу који је вековима присутан на нашим просторима, од најранијег уређења Српске Православне Цркве и Српске државе. Тако су и иконе у нашој школи урађене по византијским предлошцима и од материјала који су вековима коришћени (липова даска, чисто злато, јајчана темпера сачињена од природних пигмената). И када се у свакодневном животу и раду користи израз „стара школа” има се у виду нешто вредно, сигурно, мудро, морално и у сваком погледу квалитетно. Данашње изложене иконе шаљу поруку савременом човеку да на свим пољима живљења треба да буде окренут сигурном и квалитетном, спасоносном животу и раду како би спасао себе и другога, а за то му је као узор остала „стара школа”.

 

ИЗЛАГАЧИ:

 ђакон Александар Аздејковић

 Смиља Јовановић

Предраг Стојисављевић

Дијана Нухановић

Close Menu