ШКОЛА ИКОНОПИСА И МОЗАИКА

     

      Благословом Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, Акт АЕМ бр.1335 од 27. новембра 2015. године, у реновираном простору у приземљу парохијског дома 15. јуна 2016. године почела је са радом иконописачка радионица. Због великог интересовања наших парохијана, а ради едукације и усавршавања технике иконописања, отворена је школа у нади да ће изнедрити вредне и квалитетне иконописце. Како би се рад одвијао квалитетно, ради се у групи од седам полазника.

     Циљ иконописачке школе представља пружање целовитог православног погледа на црквену уметност и стваралаштво, при чему се уважавају две димензије, историјски хришћански живот и есхатолошки (будући) живот одн. димензијa идеалног. Полазници имају могућност да се упознају са свим модалитетима хагиографије, како теоријски, тако и практично (занатски), али и спознају Православну веру у њеној доктринарној, литургијској, социјалној и мисионарској пуноћи. Такође, даје им се могућност откривања литургијског искуства као подлоге и оквира на коме се темељи целокупна хришћанска уметност.

     Иконописачку радионицу води ђакон Александар Аздејковић у следећим терминима:  понедељак и среда                од 17 до 20 часова.

Прва изложба икона полазника школе иконописа при Храму Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици

„ПОВРАТАК СТАРОЈ ШКОЛИ”

           Назив изложбе „Повратак старој школи” представља символично сећање на помало заборављену синодску иконописачку школу која је основана 30 тих година XX века при монашкој школи у манастиру Раковица. Професори и полазници те школе осликали су иконостасе многобројних београдских цркава и манастира. Међу њима налази се и Храм Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици. Повратак старој школи је сигуран пут ка византијском иконописачком приступу који је вековима присутан на нашим просторима, од најранијег уређења Српске Православне Цркве и Српске државе. Тако су и иконе у нашој школи урађене по византијским предлошцима и од материјала који су вековима коришћени (липова даска, чисто злато, јајчана темпера сачињена од природних пигмената). И када се у свакодневном животу и раду користи израз „стара школа” има се у виду нешто вредно, сигурно, мудро, морално и у сваком погледу квалитетно. Данашње изложене иконе шаљу поруку савременом човеку да на свим пољима живљења треба да буде окренут сигурном и квалитетном, спасоносном животу и раду како би спасао себе и другога, а за то му је као узор остала „стара школа”.

 

ИЗЛАГАЧИ:

 ђакон Александар Аздејковић

 Смиља Јовановић

Предраг Стојисављевић

Дијана Нухановић

Close Menu