ШКОЛА ИКОНОПИСА И МОЗАИКА

 

     

      Благословом Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, Акт АЕМ бр.1335 од 27. новембра 2015. године, у реновираном простору у приземљу парохијског дома 15. јуна 2016. године почела је са радом иконописачка радионица. Због великог интересовања наших парохијана, а ради едукације и усавршавања технике иконописања, отворена је школа у нади да ће изнедрити вредне и квалитетне иконописце. Како би се рад одвијао квалитетно, ради се у групи од седам полазника.

     Циљ иконописачке школе представља пружање целовитог православног погледа на црквену уметност и стваралаштво, при чему се уважавају две димензије, историјски хришћански живот и есхатолошки (будући) живот одн. димензијa идеалног. Полазници имају могућност да се упознају са свим модалитетима хагиографије, како теоријски, тако и практично (занатски), али и спознају Православну веру у њеној доктринарној, литургијској, социјалној и мисионарској пуноћи. Такође, даје им се могућност откривања литургијског искуства као подлоге и оквира на коме се темељи целокупна хришћанска уметност.

 

     Иконописачку радионицу води ђакон Александар Аздејковић у следећим терминима:                     понедељак и среда од 17 до 20 часова.

Close Menu