ПОКОЛОНИЧКА ПУТОВАЊА

 

 

ПОКЛОНИЧКА ПУТОВАЊА ПРИ ХРАМУ У РАКОВИЦИ

     Свештенство нашег светог храма читав низ деценија, још од седамдесетих година прошлог века, организује поклоничка путовања у православне светиње. Много смо тога видели и научили управо на тај начин, путујући. До данас смо целивали и поклонили се небројаним светим иконама и моштима, а својим кућама увек се враћали духовно окрепљени. Веома је много манастира које смо походили по Фрушкој гори, Шумадији, Поморављу, као и у Црној Гори, где смо, између осталог, посетили манастире Острог, Дајбабе и Морача. Путовали смо затим у светиње Херцеговине, храмове у Требињу, обишли манастире Тврдош и Петропавловски.

     Од 2005. године до данас (2017) организовано је и много иностраних путовања. Посетили смо манастире и храмове Цариградске патријаршије и поклонили се Храму Свете Софије, светињама манастира Влахерна, манастира Балукли, светим моштима и иконама патријаршијског Храма Светог Георгија на Фанару. До данас смо много пута походили манастире Свете Горе Атонске (Хиландар, Ватопед, Кареју, Пантелејмон, Есфигмен, Кутлумуш, Дохијар…), затим Грчке архиепископије – манастир Свете Тројице на острву Егина где се чувају мошти Светог Нектарија, Храм Светог Јована Руса на острву Евиа, храмове Атине, Солуна, поклонили се моштима Светог Димитрија Солунског и многих светих мученика и подвижника. Ту су и чудесни и незаборавни манастири на Метеорима. У више наврата посетили смо и Светиње Бугарске Православне Цркве. У питању су Рилски манастир, софијски храмови Светог Александра Невског, Свете Софије, Свете Недеље, где се чувају мошти светог краља Милутина, као и многе друге. На путу ка Цариграду посетили смо и храмове древног града Пловдива. У Румунији смо били у граду Темишвару и Саборном Храму Вазнесења Господњег Епархије темишварске, као и Румунске Православне Цркве, велелепни Храм Света Три Јерарха где се чувају мошти нашег Србина, Светог Јосифа Темишварског, а на путу ка Темишвару и румунски манастир Саг, посвећен Светом Јовану Крститељу. Свој хаџилук продужили смо до Свете Земље и Светог града Јерусалима. Током новембра 2016. године група парохијана са ђаконом Александром боравила је шест дана у Светој Земљи. На извору хришћанске вере, на историјским местима где је рођен, где је проповедао, исцељивао, чинио чудеса, страдао, распет и погребен био, као и место где је Васкрсао наш Господ Исус Христос, напојисмо се вере и примисмо благослов. О лепотама путешествија казују наше фотографије, видео-записи, као и грамате које сведоче да смо поклоници Гроба Господњег. 

     Наши парохијани су на свим путовањима присуствовали богослужењима и причешћивали се Светим даровима. То је било и остаће круна свих наших ходочашћа. Многи су се вратили преображени, неки су добили и исцељења од својих болести и других проблема након целивања и молитве пред иконом Богородице Брзопомоћнице у манастиру Дохијар на Светој Гори или код моштију Светог Нектарија Егинског, као и на многим другим светим местима. Углавном сви враћали су се пуни радости и жеље за наредно путовање. Трудили смо се да наша ходочашћа буду садржајна, а пут и смештај удобни.

     Са својих путовања доносили смо даровe за наш Храм. Тиме је након сваког поклоничког пута Храм постајао богатији иконама, тамјаном, крстовима, али и вреднијим уздарјем као што је Свето Јеванђеља у позлаћеном окову за Свети престо.

     Нека би Господ дао још много лепих поклоничких путовања на којима бисмо се сви духовно освежавали на Живоносном источнику. Амин.

     Организатор поклоничких путовања је ђакон Александар Аздејковић.

Close Menu