НОВОСТИ

* Водоосвећење пред Славе и Велики Пост *

     Освећење воде има своје порекло у првим вековима хришћанства, о чему сведоче древни писани извори, као апостолске установе. Евхологион Серапиона Тмуитског као и рани оци Цркве: Теодорит, блажени Јероним, Епифаније и други. Ипак, и поред све своје древности, у почетку није постојало установљено правило када, где и како се врши водоосвећење. Постојала је извесна разлика у тим обредима. Но свима њима је заједничко да се освећење воде извршује помоћу одређених молитава, призивањем наитија Светога Духа, као и крстоликим благосиљањем и погружењем у воду Часнога Крста, што и данас чини елементе сваког водоосвећења.

     Традиција је у Српској Православној цркви да свештеник у току године два пута посети домове својих верника ради извршења свећења водице, и то на неколико дана пред Крсну славу, и пред највећи хришћански празник – Васкрс. Доласком свештеника у кућу и свећењем водице, улази благодат Божија у Ваш дом. Јер, по завршетку чина освећења воде, свештеник кропи сва оделења у кући, као и сву чељад која је присутна, при чему они целивају Часни Крст и десницу свештеника. То освећење водице по домовима није само “пуки” обичај, него насушна потреба самих верника, који осећају потребу да повремено буду освећени и очишћени кропљењем свете водице. Код православних Грка има доста породица које захтевају од својих свештеника, да

неизоставно сваког месеца долазе и врше освећење воде по домовима. Наш народ је изгубио тај осећај светиње и потребе за светињом, те су стога многи престали да примају свештеника за водицу, а и они који га примају, често пута то нерадо чине. Није добро да сва наша вера буде сведена само на обичај “свећења водице”, али није добро ни да тај благочестиви обичај одстранимо из нашег хришћанског живота. Свећење водице и њено коришћење, има свој пуни смисао и значај само уз држање и свих осталих прописа Цркве Православне о хришћанском духовном животу, као што су пост, молитва, милостиња, света Тајна покајања и исповести грехова, Причешћа, и свега осталог, без чега нема спасења душе, ни остварења циља нашег постојања на земљи.

ЗАНИМЉИВОСТ   

     Руски Научници су експериментално доказали да крсни знак убија микробе и мења оптичке особине воде. Откривена су јединствена бактериолошка својства, која вода поседује после освећења молитвом и крсним знаком. Потврдили смо да древни обичај да се храна и пиће крсти пре јела има дубоки мистични смисао каже физичар Ангелина Махаловска. Иза тога се крије практична корист: храна се очишћава буквално у трену. То је велико чудо које се дешава буквално сваки дан.

БОГОСЛУЖЕЊА

ЈУТРЕЊЕ сваког радног дана у 8:00, недељом и празником у 8:00, тј. пре Свете Литургије.
ВЕЧЕРЊЕ сваког дана у 17:00 (у јулу и августу у 18:00).
АКАТИСТ СА ВЕЧЕРЊИМ сваког четвртка у 17:00.
ЛИТУРГИЈА суботом у 8:00, а недељом и празницима у 9:00.
ИСПОВЕСТ после вечерњег и пре Литургије.
ПРИЧЕШЋЕ на свакој Литургији уз придржавање правила поста, молитве и исповести.

СВЕШТЕНСТВО

протојереј-ставрофор Слободан Годић,
старешина храма тел. 3512­252 моб. тел. 064/800-4559 јереј
јереј Ненад Ђурђић,
парох прве раковичке парохије (стара Раковица) моб. тел. 064/800­4572
протонамесник Радослав Савовић,
парох друге раковичке парохије (Миљаковац 1) тел. 3594­664
Jереј Радомир Чворо ,
новопостављени парох треће раковичке парохије (Миљаковац 2 и Миљаковац 3) тел. 062/275625

јереј Љубомир Петронијевић,
парох четврте раковичке парохије (Кошутњак, Канарево Брдо и Бањица 6) моб. тел. 064/800­4816
ђакон Александар Аздејковић моб. тел. 064/800­6555

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Веронаука за одрасле ће се одржавати тематски у време дежурства (чреде) свештеника Ненада Ђурђића, о чему ћете бити благовремено обавештени. Улаз је слободан и свако је добродошао. За обавештења погледати огласну таблу и на сајту храма http://crkvarakovica.rs/. 

Мешовити хор ”Свети Прохор Пчињски” и дечији хор ”Свети Ђакон Авакум” примају нове чланове сваке суботе и недеље након Литургије. Хоровима диригује Милена Јан­ковић, коју можете контактирати на моб.тел. 064/800-4567. 

Црквене продавнице раде сваког радног дана од 7:00 до 18:00. Због учесталих крађа и из безбедносних разлога, црква се закључава радним даном (осим на празнике) од 11 до 16ч. Капела за паљење свећа и продавница су за то време отворене. 

Верници се позивају да у цркву долазе на богослужења. Билтен у пдф формату можете преузети овдеа такође можете га узети  у цркви или од вашег свештеника.  Молимо вас да га након читања сачувате, проследите или рециклирате. Билтен пише и уређује јереј Љубомир Петронијевић, парох четврте раковичке парохије.

   * Велики Пост *
      Живот сваког православног хришћанина треба да буде подвижнички. Без нашег духовног и телесног труда, потпомогнутог Божјом благодаћу, немогуће се ослободити силе греха и сјединити са Господом. Зато пост у православној духовности заузима веома важно место и без њега нема напретка ни у једној хришћанској врлини. У давној прошлости, појам поста обухватао је потпуно уздржавање од било какве хране, да би касније попримио смисао уздржавања од једне врсте хране која се назива „мрсном”, тј. оном која у себи садржи масноће животињског порекла, али, у одређеним периодима и од хране која је спремана на биљним масноћама. Тако у чисто посну храну спадају: хлеб, поврће, воће и разни други плодови. Посебну врсту поста представља „сухоједење”, које подразумева употребу само некуване, дакле суве посне хране.
     На пост наилазимо у многим религијама, мада он једино у православном хришћанском предању добија свој пуни духовни смисао и не односи се само на телесно уздржање већ подразумева и труд душе у врлинама. Пост је постојао и у старозаветној Цркви и њиме се изражавало обраћење човека Богу, његова скрушеност и покајање. Постом се човек смирава пред својим Творцем. Телесни труд поста духовно припрема душу да молитвом затражи помоћ од Бога. Божја заповест о посту дата је још праоцу Адаму у рају. Тек када је прекршио заповест поста, Адам је пао у сластољубље и гордост. Стога је заповест о посту саставни део Закона који је Господ преко пророка Мојсија предао јеврејском народу.

     Велики пост је најважнији посни период у току године. Његов основни задатак јесте да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог. То је уједно и најстрожији пост Цркве и обавезан је за све хришћане. У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељем, али и на дан св. четрдесеторице мученика, док се риба може користити само на Благовести и Цвети. Свим осталим данима пости се „на води”, а поготово строго средом и петком. По слабости се у недељне дане осим среде и петка може разрешити уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника. Прва три дана прве недеље Великог поста од старине се посте посебно строго. То исто вреди за последњу недељу поста коју постимо „на води”, осим Велики Четвртак на који разрешавамо на уље и вино. На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк „на води”. Такође строго постимо и Велику Суботу као једину посну суботу у току године.
Зато, браћо хришћани редовно држимо свети пост. Он ће нам донети много добра и привући ће Божји благослов на наше домове и породице. Бог ће тешко услишити наше молитве уколико их не потпомогнемо својим властитим трудом у посту, молитви и светим врлинама. Не заборавимо, Господу није потребан наш пост и гладовање, већ нама самима како би наша срца омекшала, скрушила се и смирила пред Богом и постала способна да приме Божју благодат и помоћ.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПОСТУ

Прва недеља поста (пон.-чет.), вечерње и повечерје са каноном Св. Андреја у 17:00

Средом и петком у Посту, Литургија пређеосвећених дарова у 7:00, повечерје у 17:00. 

Тодорова субота, јутрење у 8:00, Литургија у 9:00. 

Среда пете недеље, Литургија пређеосвећених дарова у 7:00, Прво бденије у 17:00. 

Петак пете недеље, Литургија пређеосвећених дарова у 7:00, Друго бденије у 17:00. 

Лазарева субота и Врбица, јутрење у 8:00, Литургија у 9:00, Врбице, литија и вечерње у 17:00. 

Велики понедељак и уторак, Литургија пређеосвећених у 7:00, повечерје у 17:00. 

Велика среда, Литургија пређеосвећених у 7:00.

Велики четвртак, Литургија у 9:00, Велико бденије у 17:00. 

Велики петак, Царски часови у 9:00, вечерње (Плаштаница) у 17:00, Плач Мајке Божије у 19:00. 

Велика субота, Литургија у 9:00. 

Васкрс, Јутрење и Литургија у 5:00, Литургија (друга) у 9:00, вечерње у 17:00. 

Светли понедељак – Јутрење у 8:00, Литургија у 9:00, вечерње у 17:00. 

Светла среда, јутрење у 8:00, Литургија у 9:00, вечерње у 17:00. 

Суботом, Литургија почиње у 8:00, осим ако није празник када се помера за 9:00 

Недељом, Јутрење у 8:00, Литургија у 9:00

ВЕРОНАУКА ЗА ОДРАСЛЕ 

Часови Веронауке за одрaсле при Храму Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици, ће се одржавати тематски. Предавања држи и води отац Ненад Ђурђић о којима ћете бити благовремено обавештени. За додатна обавештења погледати огласну таблу и на сајту храма: http://crkvarakovica.rs/.

• ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ 

Мешовити хор ”Свети Прохор Пчињски” и дечији хор ”Свети Ђакон Авакум” прима нове чланове сваке суботе и недеље након Литургије. Хоровима диригује Милена Јанковић, моб.тел. 064/800-4567. Црквене продавнице раде сваког радног дана од 7:00 до 18:00. Због учесталих крађа и из безбедносних разлога, црква се закључава радним даном (осим на празнике) од 11:00 до 16:00. Капела за паљење свећа и продавница су за то време отворене. Верници се позивају да у цркву долазе на богослужења.

Молимо Вас да овај билтен после преузимања проследите или РЕЦИКЛИРАТЕ.

СВЕШТЕНСТВО 

Протојереј-ставрофор Слободан Годић Старешина Храма (стара Раковица) Тел. 3512-252, моб. тел. 064/168-5335 и 064/800-4559 Јереј 

Ненад Ђурђић Парох прве раковичке парохије (стара Раковица) Моб. тел. 064/800-4572 

Протонамесник Радослав Савовић Парох 2. раковичке парохије (Миљаковац 1) Тел. 3594-664 

Јереј Радомир Чворо новопостављени Парох 3. раковичке парохије (Миљаковац 2 и 3) , моб. тел. 062/ 275625

Јереј Љубомир Петронијевић Парох 4. раковичке парохије (Кошутњак, Канарево Брдо и Бањица 6) Моб. тел. 064/800-4816 

Ђакон Александар Аздејковић Моб. тел. 064/800-655

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, EПАРХИЈА БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКА 

Храм Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици 

11090 Београд- Раковица, Мишка Крањца 4, 

тел. 011/2562-061 Посетите нашу Веб страницу crkvarakovica

ПАРАСТОС У ЛИСИЧЈЕМ ПОТОКУ НА ЗАДУШНИЦЕ 2017 ГОДИНЕ

    На достојанствен начин одат je помен свим невиним жртвама револуционарног терора и пружена подршка иницијативи за подизање споменика и уређење платоа са чесмом посвећеном убијеном краљу Александру Првом.

    Сам догађај започео је химном Боже правде коју је отпевао хор раковачке цркве Светих  апостола Вартоломеја и Варнаве. Парастос је служило свештенство Архиепископије београдско-карловачке. После освећења Крста који је постављен залагањем ђакона Александра Аздејковића и одслуженог парастоса, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у својству изасланика, обратио се протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, главни секретар Светог Архијерејског Синода.

    На скупу је прочитано и писмо подршке престолонаследника Александра Карађорђевића, а потом се обратио председник Удружења жртава комунистичког режима г. Слободан Ђурић, који је подсетио да је тајна судбина ових жртава почела да се открива 2009. године, када је Влада Србије формирала комисију за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године, којој је омогућен увид у архиве које су до тада биле под ембаргом. Комисија је у Србији пописала 59 хиљада жртава послератне партизанске репресије и лоцирала 215 масовних гробница које су до тада биле тајне. Због недостатка новца, ексхумирана је само једна масовна гробница, и то у Бољевцу, а осталих 214 није обележено, укључујући и ову у Лисичјем потоку.

 

    Парастосу су присуствовали потомци жртава револуционарног режима, грађани Кошутњака и Раковице, представници разних удружења који су подржали иницијативу за подизање споменика код Краљеве чесме, принцеза Јелисавета Карађорђевић, чланови Крунског савета: Драгомир Ацовић, Предраг Марковић, професор естетике Леон Коен, историчар Бојан Димитријевић,  као и многе личности јавног и културног живота престоног Београда. Представници политичких организација Двери и Српског покрета  обнове и др.

    Велика захвалност за учешће у организацији парастоса и постављања Спомен обележја – Крста припада Раковичким парохијанима, грађанима Старог Кошутњака. Посебно Сретену Јовановићу и његовој супрузи Гордани Јовановић, Драгославу Паханију и другима који су поставили путоказе, обавештавали грађане, припремили жито и послужење за госте и учествовали у уређењу простора. Захвалност припада и   Председнику Општинског одбора Српског покрета обнове у Раковици, Радету Стевићу и члановима СПО-а који су сав терен око Краљеве чесме покосили, очистили и уредили од грања корова и смећа како би се могао поставити споменик.

ПОШТОВАНИ

             ПОЗИВАМО ВАС 4. НОВЕМБРА ,13 ЧАСОВА , КОД КРАЉЕВЕ ЧЕСМЕ/ЛИСИЧИЈИ ПОТОК НА:

Парастос жртвама комунистичког режима и скуп подршке грађанској иницијативи да се на  паростору девастиране Краљеве чесме (Лисичији поток) подигне достојан споменик  невиним  жртвама  комунистичког режима. На овом месту и ближој околини су непосредно по ослобођењу  Београда припадници тајне полиције ОЗН-е ликвидирали су више хиљада грађана Београда без  суђења. Заједно са појединим кривцима страдале су стотине невиних људи или оних који нису  заслужили смрт. Биће постављено привремено скромно спомен обележје. Осим Опела, наступиће хор  раковачке цркве са пригодним репертоаром  а пригодне говоре одржаће неке од јавних личности  које  су пружиле подршку иницијативи Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Јелисавета Карађорђевић и  многи други. Видимо се!

Кликом на овај линк можете пратити даљи ток догађаја и упутити друге у исти!

 Хвала Велико.

 У ИМЕ НАРОДА!

 Благословом Његовог Преосвештенства  Епископа новограчаничко-средњезападно америчког  Г.Лонгина

Храму у Раковици даривао је честицу моштију Св.Мардарија Либертивилског коју је донео јереј Миле Суботић у четвртак 12.10.2017.

После вечерње службе одржан је Акатист Св. Мардарију. Велики број парохијана је целивао мошти Светога а затим је у парохиском дому отац Миле држао предавање о Светоме Мардарију и његовом животу у Раковици и Америци.

  У суботу 21.10.2017. После Свете Литургије која почиње у 08:00 служиће се парастос страдалом свештенику раковачком Недељку Стреличићу и парохијанима раковачким страдалим 1944 и 1945

Close Menu