НОВОСТИ

Храм Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици организује ХОДОЧАШЋЕ У СВЕТИЊЕ ГРЧКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

МЕТЕОРИ – АТИНА – ЕГИНА – ЕВИЈА – СОЛУН

    Егина је смештена у близини Атине. Острво је брдовито, а земљиште вулканског порекла. Становништво се бави узгајањем памука, маслина, бадема и у новије време све више и узгајањем пистаћа. Острво је познато и као острво Светог Нектарија. Постоји предање да када је свети Нектарије дошао на Егину да тражи место за манастир, јавили су му се Св. Мина и Св. Дионисије Закинтоски и показали му место на коме је некада био манастир. На том месту је Свети Нектарије подигао манастир Светој Тројици.

1 дан – 11.04.2018. среда - Београд – Метеори

    Полазак аутобуса у 18.30 сати са паркинга испред ОТЦ „Нови Београд- Бувљак, а потом у  19.00  испред  Храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици. Ноћна вожња кроз Србију и Македонију са краћим успутним задржавањем ради одмора.

2 дан – 12.04.2018. четвртак - Метеори – Атина

    У јутарњим сатима успутно стајање у кланцу Темби посета цркви Свете Параскеве. Наставак пута, долазак у Каламбаку подножје Метеора. Посета радионици икона а затим манастирима: Свети Стефан и Велики Метеор. Наставак пута за Атину. Долазак у вечерњим сатима. Смештај у хотел. Ноћење.

3 дан – 13.04.2018.  петак - Атина – Егина – Атина

    Доручак. Одлазак до луке Пиреј, одакле даље бродом на острво Егина. Посета манастиру Свете Тројице у којем се налазе мошти Светог Нектарија Егинског. Наставак пута до манастира Свете Екатерине и Светог мученика Мине. По повратку разгледање Атине. Панорамска вожња кроз Атину... Повратак у хотел. Ноћење.

4 дан – 14.04.2018. субота - Атина Евиа - Паралија

    Доручак. Полазак за острво Евиу, преласком преко висећег моста улазимо у град Халкиду, наставак пута за село Прокопи где се налази храм Светог Јована Руса, поклоњење моштима Светог Јована Руса. Одлазак до манастира Светог Давида Евијског, поклоњење моштију светога. Наставак пута за Паралију, Долазак у Паралију у вечерњим часовима. Смештај у хотел. ноћење.

5 дан – 15.04.2018. недеља - Паралија – Солун

    Доручак ланч пакет. Одлазак у Солун. ЛИТУРГИЈА у храму Светог Великомученика Димитрија у Солуну. После Литургије обилазак града: храм Панагиа Халкеон, храм Свете Софије,  манастира Свете Теодоре, катакобме Светог Јована Крститеља, Српско војничко гробље Зејтинлик. Одлазак у Суроти у  манастир Светог Јована Богослова где је гроб Преподобног Пајсија Светогорца. У послеподневним сатима предвиђен је полазак за Београд.

6 дан – 16.04.2018. понедељак - Београд

    Долазак у Београд у раним јутарњим сатима.

ЦЕНА АРАНЖМАНА: 196 по особи

Доплата за 1/1 собу 45 € (на упит)

Плаћање на 6 рата

Пријава за пут код оца ђакона Александра Аздејковића у канцеларији Храма

или на телефон 064/800-6555

    Програм рађен на бази минимум 40 особа аутобусом. Путници који нису држављани Србије у обавези су да се сами упознају са визним режимом земље у коју путују и кроз које путују. У случају промена на монетарном тржишту или тржишту роба и услуга или недовољног броја пријављених путника, Организатор путовања задржава право промене програма у случајевима да се због немогућности времена или полазака трајекта, обиђу нека од наведених Светих места (храмови и манастири) !

ПРОСЛАВЉЕН ПРЕПОДОБНИ СЕВАСТИЈАН ЏЕКСОНСКИ

    У параклису Раковичког Храма, Светом литургијом и резањем славског колача прослављен је Преподобни Севастијан Џексонски. Параклис у парохијском дому је посвећен овом дивном мужу Свете Цркве, апостолу Америке и новопросијавшем светитељу. Свету литургију служио је протонамесник Радослав Савовић уз саслужење ђакона Александра Аздејковића и присуству свештенства и парохијана.

ДОДЕЛА НАГРАДЕ НА ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ

    Од 20. до 22. новембра 2017. године у Културном центру Чукарица одржан је 2. Филмски фестивал РЕСТЛ ФЕСТ, један од најаутентичнијих филмских фестивала у Београду. Организатори фестивала су Културни центар Чукарица и Танграм центар уз подршку Секретаријата за културу Београда и Градске општине Чукарица.

   Тема фестивала подржава потпуно нову идеју да се кроз рециклажу постојећег а неискоришћеног материјала промовише еколошки аспект у култури. Већ снимљени материјал једног или више филмова могу да се прикупе и уз добру идеју уобличе и оживе као ново уметничко дело. Такође је могуће неки филм преуредити краћењем или убацивањем нових садржаја у коначан облик или целину.

    Током два такмичарска дана приказано је 18 документарних, кратких играних и анимираних филмова, које је изабрао селектор Пеђа Милојевић.

    О наградама за режију, монтажу, камеру, ауторску музику, анимацију, документарни филм, играни и најбољи филм и целини одлучивао је жири у саставу: директор фотографије Радослав Владић, сценариста и драмски писац Стојан Срдић и редитељ Милан Пеца Николић.

   Награда БЕЛО ВРЕЛО за најбољи документарни филм на другом филмском фестивалу додељена је сценаристи ђакону Александру Аздејковићу за филм ГОЛГОТА РАКОВИЧКЕ ПАРОХИЈЕ.

    Документарни филм ГОЛГОТА РАКОВИЧКЕ ПАРОХИЈЕ говори о страдању свештеника Недељка Стреличића и парохијана у насељима Раковица, Кнежевац и Кошутњак у периоду од 14. октобра 1944. до маја 1945. године. Одмах по уласку партизанских јединица у Београд почела су хапшења и стрељања грађана која су оптужена са сарадњу са окупатором и проглашена за народне непријатеље без суда и пресуде. У вечерњим сатима из својих домова одвођени су од патроле ОЗНЕ у затвор XII Кварта, неки у логор Бањица а неки у импровизоване затворе у подрумима фабрике мотора у Раковици. По ислеђивању сутрадан увече, само у доњем вешу везаних руку жицом у групама одвожени су камионима и стрељани у Лисичјем потоку у непосредној близини Краљевског двора и својих кућа. Стрељани су били угледни високи чиновници Министраства саобраћаја, фабриканти, трговци, студенти, возач Његовог величанства Краља Петра, један лекар и њихов свештеник. У филму су приказана, документа, фотографије, ћелије затвора ОЗНЕ, место тајне гробнице,... а потресна сведочанства и исповести учесника тога времена дају аутентичност и непроценљиву вредност филма. Једни сведоче о хапшењима и тортури немилосрдних комунистичких иследника а други о томе како су као борци и скојевци хапсили и ликвидирали народне непријатеље. Тако се на филмској траци сачувало и отргло од заборава сећање на невине жртве и тешко и несрећно време послератног периода.

    На реализацији филма у продукцији ШАРФ су заслужни за сценарио: ђакон Александар Аздејковић, директор фотографије: Драган Ђорђевић Беља, монтажа: Бојана Стаменковић, камера: Драган Ђорђевић Беља, Зорица Маринковић и Сузана Ђурић,  композитор: Андреј Андрејевић, графика: Горан Савић Остојић, наратор: Александар Гајшек, вокали: ђакон Бранко Караклајић, ђакон Александар Аздејковић, Весна Мирковић (етно група Корени), фрула: Милинко Ивановић Црни.

ПАРАСТОС У ЛИСИЧЈЕМ ПОТОКУ НА ЗАДУШНИЦЕ 2017 ГОДИНЕ

    На достојанствен начин одат je помен свим невиним жртвама револуционарног терора и пружена подршка иницијативи за подизање споменика и уређење платоа са чесмом посвећеном убијеном краљу Александру Првом.

    Сам догађај започео је химном Боже правде коју је отпевао хор раковачке цркве Светих  апостола Вартоломеја и Варнаве. Парастос је служило свештенство Архиепископије београдско-карловачке. После освећења Крста који је постављен залагањем ђакона Александра Аздејковића и одслуженог парастоса, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у својству изасланика, обратио се протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, главни секретар Светог Архијерејског Синода.

    На скупу је прочитано и писмо подршке престолонаследника Александра Карађорђевића, а потом се обратио председник Удружења жртава комунистичког режима г. Слободан Ђурић, који је подсетио да је тајна судбина ових жртава почела да се открива 2009. године, када је Влада Србије формирала комисију за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године, којој је омогућен увид у архиве које су до тада биле под ембаргом. Комисија је у Србији пописала 59 хиљада жртава послератне партизанске репресије и лоцирала 215 масовних гробница које су до тада биле тајне. Због недостатка новца, ексхумирана је само једна масовна гробница, и то у Бољевцу, а осталих 214 није обележено, укључујући и ову у Лисичјем потоку.

 

    Парастосу су присуствовали потомци жртава револуционарног режима, грађани Кошутњака и Раковице, представници разних удружења који су подржали иницијативу за подизање споменика код Краљеве чесме, принцеза Јелисавета Карађорђевић, чланови Крунског савета: Драгомир Ацовић, Предраг Марковић, професор естетике Леон Коен, историчар Бојан Димитријевић,  као и многе личности јавног и културног живота престоног Београда. Представници политичких организација Двери и Српског покрета  обнове и др.

    Велика захвалност за учешће у организацији парастоса и постављања Спомен обележја – Крста припада Раковичким парохијанима, грађанима Старог Кошутњака. Посебно Сретену Јовановићу и његовој супрузи Гордани Јовановић, Драгославу Паханију и другима који су поставили путоказе, обавештавали грађане, припремили жито и послужење за госте и учествовали у уређењу простора. Захвалност припада и   Председнику Општинског одбора Српског покрета обнове у Раковици, Радету Стевићу и члановима СПО-а који су сав терен око Краљеве чесме покосили, очистили и уредили од грања корова и смећа како би се могао поставити споменик.

ПОШТОВАНИ

             ПОЗИВАМО ВАС 4. НОВЕМБРА ,13 ЧАСОВА , КОД КРАЉЕВЕ ЧЕСМЕ/ЛИСИЧИЈИ ПОТОК НА:

Парастос жртвама комунистичког режима и скуп подршке грађанској иницијативи да се на  паростору девастиране Краљеве чесме (Лисичији поток) подигне достојан споменик  невиним  жртвама  комунистичког режима. На овом месту и ближој околини су непосредно по ослобођењу  Београда припадници тајне полиције ОЗН-е ликвидирали су више хиљада грађана Београда без  суђења. Заједно са појединим кривцима страдале су стотине невиних људи или оних који нису  заслужили смрт. Биће постављено привремено скромно спомен обележје. Осим Опела, наступиће хор  раковачке цркве са пригодним репертоаром  а пригодне говоре одржаће неке од јавних личности  које  су пружиле подршку иницијативи Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Јелисавета Карађорђевић и  многи други. Видимо се!

Кликом на овај линк можете пратити даљи ток догађаја и упутити друге у исти!

 Хвала Велико.

 У ИМЕ НАРОДА!

 Благословом Његовог Преосвештенства  Епископа новограчаничко-средњезападно америчког  Г.Лонгина

Храму у Раковици даривао је честицу моштију Св.Мардарија Либертивилског коју је донео јереј Миле Суботић у четвртак 12.10.2017.

После вечерње службе одржан је Акатист Св. Мардарију. Велики број парохијана је целивао мошти Светога а затим је у парохиском дому отац Миле држао предавање о Светоме Мардарију и његовом животу у Раковици и Америци.

  У суботу 21.10.2017. После Свете Литургије која почиње у 08:00 служиће се парастос страдалом свештенику раковачком Недељку Стреличићу и парохијанима раковачким страдалим 1944 и 1945

Close Menu